post

Столичната община ще получи 15 млн. лева от държавния бюджет за строежа на трети лъч на метрото. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерски съвет, цитиран от БТА. Третата линия на метрото се строи от 2016 г., като се очаква да бъде завършена до средата на 2019 г. Тя ще има 12 нови станции, като ще свързва кварталите “Левски” и “Горна баня”. Трасето е с дължина от 16 километра.

Проектът ще струва около 500 млн. евро, от които като 341 млн. евро са средства от еврофондове. В началото на юни Европейската комисия отпусна на България 86.6 млн. евро за линията, което беше последният транш.

Министър-председателят е обяснил на министрите, че строежът на метрото изключително сложен за изпълнение, като по-сложни са само строежите на ядрени централи. Борисов обаче похвалил проектантите и инженерите, които според него се справяли отлично.

В началото на заседанието Борисов е съобщил на министрите, че правителството още днес ще отпусне и 2,3 млн. лева за ремонт на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски”.

Средствата за ремонта ще бъдат отпуснати, защото Борисов е констатирал, че след като през годините са били направени много ремонти на църкви и манастири из страната, условията на мястото, където се обучават кадрите, са изключително лоши. На заседанието е присъствал и ректорът на Семинарията – Отец Пахомий, който предал на министрите благословията на патриарх Неофит.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *