post

Катар обяви, че ще премахне входните визи за гражданите на 80 държави, включително България, за да стимулира туризма и въздушния си транспорт, предаде Франс прес, пише investor.bg.

Съобщението бе направено по време на пресконференция на началника на авиокомпания Qatar Airways Акбар ал-Бакр и представители на министерствата на туризма и на вътрешните работи.
“Премахването на визите ще направи Катар най-отворената страна в региона” към чуждестранни туристи, обясни представителят на министерството на туризма Хасан ал-Ибрахим.

Катар няма репутацията на топ туристическа дестинация като Дубай с неговите търговски центрове и развлечения.

Гражданите на 80-те страни ще трябва да представят при пристигането си валиден международен паспорт, за да бъдат допуснати на територията на Катар, съобщи представителят на вътрешното министерство Мохамед Рашид ал-Мазруи.

Гражданите на 33 страни ще имат правото да останат в Катар 180 дни без виза, като България е част от този списък, а тези на останалите 47 страни ще могат да пребивават там 30 дни.

Ливан е единствената арабска държава, извън Персийския залив, фигуриращ в списъка с 80 страни, публикуван след пресконференцията. Останалите са европейските държави членове на Шенген, както и западни, латиноамерикански и азиатски страни.

Шефът на Qatar Airways каза, че неговата компания ще извлече ползи от тази мярка, която влиза в сила незабавно, и допълни, че през тази година ще бъдат открити 62 нови дестинации.

Катарските съседи Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Бахрейн скъсаха дипломатическите си отношения с Доха на 5 юни. Те затвориха сухопътните, морските и въздушните си граници с Катар и го обвиниха в подкрепа за тероризма и в близки отношения с Иран, големия противник на Рияд. Катар отхвърли тези обвинения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *