post

С определянето на статута на националните курорти ще може да отговорим на нуждите на туристите, които почиват в тях и на бранша. Регулацията ще бъде въведена с промени в Закона за туризма, като измененията трябва да са готови до октомври. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в Средец, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Определянето на статута ще регулира всяка дейност, както инфраструктурата, така и архитектурната визия и градоустройствените параметри. Освен това ще се регламентира шума, като могат да бъдат обособени отделни зони за отдих, за забавления и за търговия. По думите на Ангелкова е изключително важно съобразяването със спецификите на дадените места.

“Трудно е да се сложат под общ знаменател всички курорти, а и не е рентабилно”, каза още министърът.

Тя посочи, че във всички туристически държави има известни курорти за забавление, както и определени места за семейна почивка и така трябвало да е и тук. С промените в закона щели да се очертаят ясно разликите между община и курортен комплекс.

Ангелкова добави, че е готова да разговаря с представители на Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Те поискаха среща и с премиера заради акциите на вицепремиера Валери Симеонов в курорта.

” Проверките трябва да се извършват така, че да не пречат на туризма или да вредят на имиджа на страната”, посочи още Ангелкова.

Тя каза още, че в момента работна група с представители на всички заинтересовани страни работят по създаването на правила за къмпингуването. Очаква се тя да бъде готова с конкретни предложения през септември. Относно недоволството за проверките на плаж Корал министърът подчерта, че ведомството и лично тя следят само стопанисването на морските плажове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *