post

Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис призова днес Европейския съюз да смекчи позицията си, че двете страни първо трябва да постигнат напредък по уреждането на “развода” и след това да преминат към обсъждане на бъдещите отношения, съобщава Дарик.

След бавно начало на преговорите за разваляне на над 40-годишен съюз Великобритания настоява разговорите да излязат извън обхвата на самото напускане, за може компаниите да имат сигурност и да знаят какво да очакват след март 2019 г.

Идната седмица правителството ще публикува пет нови документа, в които ще очертае предложения за бъдещите връзки, включително как да се решават спорове без “пряката юрисдикция на Съда на Европейския съюз”, обяви Дейвис.

“Твърдо вярвам, че началният кръг преговори вече показа, че много въпроси около нашето оттегляне са неразривно свързани с бъдещите ни отношения”, пише Дейвис във в. “Сънди таймс”.

“И двете страни трябва бързо да преминат към обсъждане на бъдещото ни партньорство и ние искаме това да стане след Европейския съвет през октомври”, отбелязва в статията министърът и допълва, че часовникът тиктака.

Представителите на ЕС са на мнение, че трябва да има “достатъчно напредък” в първия преговорен етап по правата на емигрантите, границата на Великобритания с членката на ЕС Ирландия и финансовите въпроси, преди да се помисли за бъдещите отношения.

“И двете страни имат финансови задължения, които няма да бъдат анулирани с излизането ни от ЕС”, допълва Дейвис. “Работим, за да определим какви са те – и проучваме основата на позицията на ЕС, ред по ред, както данъкоплатците биха очаквали от нас”, пише той.

Министърът твърди, че очакваните нови доклади ще дадат тласък.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *