post

Китайските инвестиции в Гърция надхвърлят 7 милиарда евро през последните години, а основни сектори, в които са вложени средствата, са инфраструктура, корабоплаване, енергетика и недвижими имоти, съобщава в. “Катимерини”, цитиран от БТА.

“Главата на божествения дракон” в Гърция е представена от китайския гигант Коско на пристанище Пирея, цитира вестника думите на премиера на Китай Ли Къцян.

Коско има тройно присъствие в Пирея. От една страна, дъщерната й компания притежава 51 на сто от акционерния капитал на организацията, управляваща пристанището, а в същото време, друга нейна дъщерна фирма е поела обработката на товарите на два от търговските терминали. Наред с това Коско Грийс присъства в страната и с други корабни, търговски и спедиторски дейности, казва още той.
От 2009 г. насам китайският консорциум е инвестирал или внесъл в гръцката държава над един милиард евро, в това число данъци и заплати.

Броят на китайските компании в Гърция обаче става още по-голям, ако към тях се прибавят тези, като Скай Солар, развиващи дейност в областта на възобновяемите източници, както и консорциума Авик Интернешънъл, занимаващ се с корабостроене, недвижими имоти и туризъм.

Китайската СМЕС пък е подписала меморандум за сътрудничество с гръцката национална електрическа компания ДЕИ за строеж на втора лигнитна електроцентрала в района на град Флорина, Северна Гърция.
Компанията Алибаба пък реализира комплексен план за развитие на електронната търговия между Гърция и Китай.

Китайците са и сред купувачите на множество недвижими имоти в Гърция. Над 700 китайски граждани са получили разрешение за престой в Гърция в рамките на така наречената “златна виза”, предоставяна на граждани на трети страни, инвестирали в недвижими имоти в Гърция на стойност над 250 хиляди евро, пише още в. “Катимерини”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *