post

Държавата ще изкупи оръжейното предприятие “Дунарит”, обяви на специален брифинг министърът на икономиката Емил Караниколов, пише Дарик. Той обеща, че оглавяваното от него ведомство гарантира, че ще бъдат запазени работните места в предприятието.

Министерството на икономиката преговаря за погасяване на 67 милиона лева изискуеми кредити на “Дунарит” към КТБ. По настояване на министър Караниколов се очаква управителят на завода да назначи прокурист на фирмата, за да спре процедурата по отнемане на лиценза на дружеството.

До тази мярка се стигна след като прокуратурата повдигна обвинение на ръководството на “Дунарит”. Обвиненията срещу тримата шефове на фирмата създадоха условия за отнемане на лиценза на компанията. Министър Караниколов обеща заводът да продължи да работи.

“Аз съм сигурен, че Министерството на икономиката като принципал ще гарантира запазване на дружеството, оптимизиране на дейността му, както и запазване на работниците. Те са около 1300 човека”, посочи той.

Сделката по придобиване на собствеността на компанията от страна държавата ще се осъществи през държавната консолидационна компания , която ще плати за заемите на “Дунарит”. На каква цена ще бъдат изкупени активите на дружеството все още не е ясно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *