post

След рехабилитацията на жп линията между Пловдив и Бургас времето за пътуване с влак между двата града ще се намали с 40 минути. Това обяви транспортният зам.-министър Велик Занчев по време на първата копка на жп участъка Стралджа – Церковски, съобщиха от ведомството.

По думите му до 2022 г. ще бъде завършено цялото направление между Пловдив и Бургас, като в това включи и системите за сигнализация и телекомуникации. Той допълни, че през този програмен период ще бъде осигурена пълна оперативна съвместимост на всички системи по трасетата от София до Бургас и от Пловдив до Свиленград.

Железопътният участък от Стралджа до Церковски е с дължина 2 км, а средствата, които ще бъдат инвестирани за неговата рехабилитация, са 4.2 млн. лв. Срокът за приключване на строителството е януари 2018 г. След като трасето бъде завършено, влаковете ще могат да се движат по него със 130 км/ч.

По проекта за ремонт на цялото жп направление от Пловдив до Бургас са осигурени над 800 млн. лв. Те идват от оперативната програма “Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014 – 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *