post

В края на август в холандския град Утрехт започна да работи първата част от паркинг за велосипеди, който след приключване на строителството през 2018г. ще приема 12 500 колела. Инвестицията в него е 40 млн. евро и според градските власти това ще бъде най-голямото подобно съоръжение в света, пише Дневник.

Основната цел е да се разреши проблем с безразборното оставяне на велосипеди пред гарата на града с 344 000 души население. В опит да прекрати непрекъснато разрастващите се струпвания на колелета в района общината строи триетажен паркинг.

Той е свързан с велоалеите и улиците, а от него има директен достъп до пероните чрез асансьори и стълби.

В първите 24 часа използването е безплатно и по 1.25 евро за всеки следващ ден.

“Това е страничен ефект от успеха на велосипеда в нашите градове”, коментира за “Ройтерс” общинският съветник Лот ван Хуидонк. “Щастливи сме, че толкова много хора карат колелета, но това създава огромни предизвикателства пред града, особено в района на жп гарата.”

Заради непрекъснато растящият брой велосипеди в Холандия властите влагат милиони евро в модерни съоръжения за паркирането им, за поддръжка на велоалеи, премахване на препятствия, събиране на изоставени или неправилно паркирани колелета.

Хага планира гараж за 8500 велосипеда, а Амстердам (835 000 жители и 847 000 колелета) разработва проекти за паркиране на хиляди велосипеди под река Амстел, като отново тези съоръжения ще са свързани с централната гара.

Сериозни проблеми в Амстердам създават самите собственици – миналата година са събрани близо 24 000 изоставени велосипеда, а 40 000 са премахнати от улиците за неправилно паркиране.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *