post

Европейската банка за възстановяване и развитие припомни, че само властите в България могат да вземат решение за съдбата на Калин Митрев – българският представител в централата в Лондон. Те могат да го отстранят или оневинят, но той е със статут, равностоен на посланик и не е служител на ЕБВР.

Това съобщи лондонският в.”Гардиън” – едно от европейските издания, които публикуват разследване за таен фонд за финансиране на лобистка дейност в полза на управляващите в Азербайджан, пише econ.bg.

Медиите, сред които и българският сайт “Биволъ”, твърдят, че става дума за близо 3 милиарда евро, прехвърлени към шотландски фирми и раздадени на дипломати и журналисти, но и използвани още за купуване на луксозни стоки, имоти, плащане на такси за обучение в частни колежи и др.

Според разследването почти половин милион долара са минали през консултантската фирма на Калин Митрев. Той потвърждава това още в първата публикация и настоява, че няма нищо нередно, че средствата са минали през банковите му сметки в България и Швейцария, че е платил данъците си в България върху тях, че не е знаел цялата структура и произхода на средствата и че всичко това е станало преди назначаването му в банката.

“Гардиън” пише днес, че “доколкото ни е известно, членове на Управителния съвет от други европейски държави са загрижени от разкритията за “Азербайджанската пералня” и биха искали Митрев да подаде оставка”. Но изданието не посочва източника си на тези заключения.

Под заглавие “България ще разследва твърденията за трите милиарда долара от “Азербайджанската пералня” се съобщава, че в София е започната проверка за плащанията на Митрев.

След него финансовият министър Владислав Горанов каза, че се изчаква официалната позиция на банката до българското правителство, за да се оформи окончателното му решение. Той добави, че кабинетът няма как да уволни Митрев от поста му, тъй като той не е негов служител. “Той е номиниран от България като директор в банката и само органите ѝ могат да предприемат съответните действия срещу него. На този етап нашата реакция ще бъде да изпратим официално писмо от правителството до президента на банката Сума Чакрабарти, в което да поискаме позицията им”, заяви Горанов.

Именно в отговор на тези думи ЕБВР прави уточнението за “Гардиън”, че решението е на София, а не на банката.

Митрев определя публикациите като “обречена на провал политическа атака” срещу съпругата му Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО. Тя отрича да има някакъв конфликт между поста ѝ и дейността на съпруга й.

Публикациите съвпадат със започналото днес посещение в Баку на изпълнителния директор на ЕБВР Сума Чакрабарти, който бе приет от президента Илмах Алиев. Западните издания, участващи в разследването, казват, че името на президентската двойка на Азербайджан не присъства пряко в анализираните банкови документи, но имало много косвени следи, водещи към тях.

Във вторник пресслужбата на президента заяви, че нито той, нито членове на семейството му имат нещо общо с отправените обвинения. “Опитите да бъде замесен президентът и неговото семейство по този въпрос са напълно неоснователни, предубедени и провокативни по природа. Знаем, че Джордж Сорос и неговите подизпълнители с международна репутация на измамници, мошеници, лъжци и автори на различни номера по отношение на Азербайджан и неговото ръководство, стоят зад тази кампания”, се казва в официалното съобщение.

Следва призив сериозно да се разследва дейността на Сорос и обвинения, че “арменското лоби действа в синхрон с него за провеждане на мръсна кампания”, като се посочва, че един от авторите в “Гардиън” се казва Дина Нагапетян. (Повече от 30 години Азербайджан е във въоръжен конфликт с Армения заради откъсването на населеният с етнически арменци азербайджански автономен район Нагорно Карабах – бел.ред.)

Сума Чакрабарти обсъжда в Азербайджан последни подробности за кредит от 500 милиона долара за страната като част от финансирането на Южния газов коридор. Решението дали да бъде одобрен заемът трябва да бъде взето на заседание на борда през октомври.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *