post

ТОЛ-таксите ще зависят от тонажа. До 3.5 тона ще остана на режим винетки. Автобусите, като социална услуга – ще попадат в по-особена категория. Те ще бъдат на по-специален режим – електронна винетка. Основната тежест ще бъдат поета от големите ТИР-ове.  Това каза пред Нова ТВ регионалният министър Николай Нанков.

Възможно е ТИР-овете да започнат да се движат нощно време, защото в нощните часове ще бъдат по-ниски таксите за тях. Това ще облекчи трафика в пиковите часове на деня, посочи той.

Нанков обясни, че приоритет за правителството е изграждането на АМ „Хемус“.

„Започнахме 9-те км от Ябланица до Тетевен, в момента проектираме, за да сме готови до края на годината, за още 50 км до разклона Ловеч-Плевен”, уточни Николай Нанков.

„От Варна имаме нови 16 км, за които мина обществената поръчка. Имаме готов проект и е избран изпълнител. В момента изборът на изпълнител се обжалва, но в рамките на няколко месеца ще стартираме и с тези 16 км в посока Шумен и Търговище”, обясни регионалният министър.

„Обозримо в рамките на мандата 75-100 км новоизградена АМ „Хемус” са реални”, заяви Николай Нанков.

„Останалите участъци в известна степен ще бъдат в проектна готовност. Ще бъдат проектирани или ще се строят”, каза още той.

Що се отнася до желанието на природозащитници проектът на автомагистрала “Струма” да бъде изградена изцяло извън Кресненската дефиле, министър Нанков посочи четири аргумента, с които обоснова позицията на министерството. На първо място – факторът време. Като втора причина – тази територия се намира в сеизмична зона. Трето – трябва да се побърза с осигуряването на  сигурността от гледна точка на пътна безопасност. Не на последно място е финансовият проблем, тъй като проектът ще бъде оскъпен с 800 млн. лева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *