post

Очаква се през октомври министърът на околната среда и водите Нено Димов да се произнесе по Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) и окончателния вариант на трасето на лот 3.2 от автомагистрала „Струма“ (през Кресненското дефиле).

Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, който заедно с председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов провери работата по лот 3.3 от магистралата Кресна – Сандански.

Министърът съобщи, че на 25 септември заедно с министъра на околната среда Нено Димов, на транспорта Ивайло Московски и на туризма Николина Ангелкова ще има среща с двама еврокомисари – Корина Крецу и Кармену Вела в Брюксел за втори път в рамките на два месеца. Първият път бяха представени пътната карта за проекта и графикът за обществени обсъждания. Сега ще представим резултатите, уточни той, цитиран от пресцентъра на МРРБ.

Приетото от Народното събрание едноинстанционно производство с промените в Закона за опазване околната среда гарантира интереса на заинтересованите страни да обжалват, посочи Нанков.

Той очаква това да съкрати сроковете, ако има жалби, така че да бъде спазен графикът. „Нашата глобална цел е през 2019 г. да започнем строителството на лот 3.2 Крупник – Кресна, така че да не връщаме средства и до края на 2023 г. да имаме изцяло завършена магистрала „Струма“, заяви регионалният министър.

Той твърди, че на проведените обществени обсъждания местната общност, включително местната власт, се е обединила, с малки изключения, около варианта със заложени две отделни платна на магистралата, който Агенция „Пътна инфраструктура“ поддържа.

Човешкият живот и максимално бързото изграждане на трасето през най-тежкия участък от гледна точка на пътна безопасност са най-важните аргументи за нас, категоричен бе министърът.

По време на инспекцията на лот 3.3 Кресна – Сандански на магистралата стана ясно, че физическото изпълнение на предвидените дейности е над 40% от общия обем работа.

Изпълнител на лот 3.3 е Консорциум „Струма Лот 3.3“, в който участват: „ГБС инфраструктурно строителство“ АД, „Пътстрой 92“ АД, „Главболгарстрой“ АД и „Геострой“ АД. Стойността на договора е 234 млн. лв. без ДДС. Строителният надзор ще осъществява „Пътинвестинженеринг“ АД. Техният договор е за 2,9 млн. лв. без ДДС.
Лот 3.3 се финансира от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Автомагистрала „Струма“ – от Даскалово до границата с Гърция, е с обща дължина 150 км. Тя е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, свързващ Видин с Кулата, и по нея преминава пътният трафик за Гърция.
Направлението се използва като най-кратък маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *