post

Първата сцена на открито в Девня посрещна фолклорни и модерни състави в деня на светите великомъченици София, Вяра, Надежда и Любов. Музикално-танцовото събитие бе в рамките на осмото издание на Празника на пенсионера в Девня. Кметът Свилен Шитов откри тържеството на хората от третата възраст, с което даде и старт на културния календар на новоизградената сцена.

Тя се намира в местността Разсадника, която ще се превърне в съвременен градски парк с велоалеи, детски кътове, спортни площадки, зона за разхождане на четириноги любимци и ефектно нощно осветление, заяви Свилен Шитов.

Инициативата за новата сцена е на градоуправника, а проектът е на главния архитект на общината Симеон Георгиев. “Имаше нужда от подобно съоръжение. На територията на общината има 5 читалища и много самодейни състави, които поискаха тази сцена”, обясни Свилен Шитов.

Тя попада под слънцето, а парковата мебел за публиката е на пъстра сянка. Амбициозното начинание е реализирано само за месец, като то е първата стъпка от изграждането на модерния парк на Девня в добре залесената местност.

До края на годината общината ще кандидатства за финансиране по Оперативна програма “Развитие на селските райони”, за да може да реализира амбициозния си проект. Плановете на местната администрация са до края на идното лято Девня вече да има модерен градски парк за отдих и развлечения, който няма да носи името “Разсадника”.

Община Девня има и готови проекти за ремонт на читалищата в село Кипра и кв. “Повеляново”, както и на старото кметство в кв. “Девня-1”, с които ще кандидатства за финансиране също в края на годината, обяви кметът Свилен Шитов. Народно читалище “Просвета – 1900” – гр. Девня, вече спечели проект на стойност 400 хил. лева за ремонт на сградата, посочи градоуправникът, като уточни, че преди 2 дни читалището е подписало договор с Министерството на земеделието за отпускане на средствата.

“За Вас е голяма гордост, че Девня има кмет, който се е обърнал с лице към хората и им осигурява такива удобства”, обърна се към публиката г-жа Стоянка Христова – член на Централния съвет на Съюза на пенсионерите – 2004. В този смисъл общинският председател на организацията Демир Кръстев призова хората от третата възраст да подкрепят стойностните личности.

Представителите на пенсионерските организации пожелаха на своите набори достойни пенсии, съизмерими с тези от страните в ЕС, и обявиха, че няма да се откажат от законопроекта за възрастните хора.

Празникът на пенсионера в Девня се превърна в грандиозен фолклорен фестивал. Самодейни състави от петте читалища на територията на общината се включиха в народното веселие. Водещ на празничната програма бе заместник-кметът Донка Йорданова, която демонстрира завиден артистичен талант. Тя изказа най-сърдечни поздрави към хората “на златна възраст и със златни сърца”, а кметът Свилен Шитов пожела на всички вяра, надежда, любов и мъдрост, за да се съхранят вовеки трите висши ценности.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *