post

Oкончателната програма за българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще бъде приета от правителството до 20 декември, каза ресорният министър Лиляна Павлова на конференция в парламента по темата, предаде агенция “Фокус”. Официалното откриване на председателството ще е на 4 януари.

Окончателният график сочи, че в България ще бъдат организирани 230 събития за председателството, като 30 от тях ще са на най-високо ниво. На 21 септември и 23 октомври предстоят дебати по приоритетите на председателството.

На днешния форум министърът на вътрешните работи Валентин Радев обяви, че сред тях ще е ефективното управление на миграцията, като се повиши процентът на връщане на незаконно пребиваващите. Според него важно е и страните от ЕС да имат обмен на информация и достъп до информационните си системи.

За министъра на правосъдието Цецка Цачева най-важната тема е създаването на европейска прокуратура, като България била движеща сила, за да стане тя факт. Като общ приоритет на МВР и Министерството на правосъдието Цачева посочи предотвратяване на радикализацията и насилствения ислямизъм, борбата с тероризма, киберпрестъпността и организираната престъпност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *