post

Кметове на 15 общини в България получиха договори за финансиране на инфраструктурани проекти – ремонти на улици, училища и друга градска среда, по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г., съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

На церемония в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Живко Живков връчиха договорите.

“Тези пари се превеждат директно на кметовете. Да си направите чисти, ясни и публични поръчки”, препоръча премиерът Бойко Борисов. И добави: „Всичко отива директно при хората – това са читалища, училища, детски градини, водоснабдяване, пътища. Тук сте кметове от всички партии и колкото сте по-бързи и ефективни, толкова работата ви ще бъде по-видима.”

Министърът на земеделието Порожанов припомни, че общият бюджет по подмярка 7.2 е 341 млн. евро. Заради правилото да се одобряват всички договори с равни точки вероятно сумата ще нарасне до 380-390 млн. евро. Очакванията са подписването да бъде финализирано в рамките на 2-3 месеца. След това с активна комуникация с Националното сдружение на общините в Република България ще бъде отворен втори прием за целия остатъчен бюджет по подмярката.

Договори подписаха кметовете на общините Кнежа. Златарица. Вълчедръм. Средец, Вършец, Павликени. Долна баня. Хисаря. Дряново. Балчик, Велики Преслав. Угърчин. Лясковец, Белица. Нови пазар.

От МЗХГ съо/щиха, че досега по подмярка 7.2 са одобрени 63 проекта на обща стойност близо 80 млн. лева. От тях:

– За пътища по 9 проекта се осигуряват над 45 млн. лева;

– За улици по 9 проекта – над 15 млн. лева;

– За училища – 3 проекта за над 3,5 млн. лева;

– За детски градини – 3 проекта за близо 3 млн. лева;

– За културни дейности – 39 проекта за над 12,650 млн. лева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *