post

Словенците гласуват на референдум за това дали правителството да започне строителство на железопътна линия до основното адриатическо пристанище, която е оценена на 1 млрд. евро, съобщава Дневник. Това се възприема и като проверка за популярността управляващите преди редовните парламентарни избори догодина.

Ако избирателите отхвърлят проекта като прекалено скъпо начинание, възможно е да последват и размествания в правителството. Опозицията води по популярност, а изборите ще са през юни или юли 2018г.

Проблемът е с избирателната активност, тъй като поне 20% от имащите право на глас 1.7 млн. души са необходими, за да е законно отхвърлянето или одобряването на линията. Социолозите казват засега, че активността ще е под този праг и дават разнопосочни прогнози за изхода от вота.

Референдумът е резултат от кампанията на неправителствената организация “Данъкоплатците не се отказват” и Словенската демократическа партия – водещата опозиционна сила. Според тях проектът е прекалено скъп за малката държава.

Жп линията, за която трябва да се гласува, е дълга само 27 километра – между единствения пристанищен град Копер и градчето Дивача до границата с Италия, но преминава през планински терен. Според властите така ще се ускори товарният трафик до и от Копер и това ще го направи силен конкурент в района. Портът от години се използва активно от Унгария, а Словения се опитва да го направи привлекателен и за Североизточна Италия и Австрия.

Будапеща заяви, че желае да инвестира около 200 млн. евро в проекта, а Любляна получи над 44 млн. евро от Европейския съюз за подготовка на трасето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *