post

Изпълнението на най-сложния участък на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле ще е зрелостен изпит за българския строителен бранш и по сложност, и по скорост на работа. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време седмия дискусионен форум “Строителството през 2018 г. – перспективи и предизвикателства”, организиран от Камарата на строителите в България (КСБ).

Нанков информира, че се очаква през октомври да има положително решение на МОСВ по ОВОС на участъка през дефилето, за да се продължи с останалите процедури, като целта е в средата на 2019 г. да има избран строител и да има строително разрешение.

„Ако се избере източният вариант на трасето, участъкът ще бъде разделен на три подучастъка с трима отделни изпълнители”, каза министърът. Магистралата трябва да е готова до 2023 г.

Председателят на УС на Камарата на строителите в България Николай Станков съобщи по време на форума, че за разлика от предходната година, когато строителният сектор е бил в застой, тази година – за първото полугодие, се отчита ръст от 20,8 на сто ръст на годишна база, основно от сградното строителство – 28 на сто, което е с дял от 55,5 на сто от общия строителен сектор. При инженерно строителство също се отчита нарастване с 12,8 на сто на годишна база.

Според Станков, тенденцията на ръст в строителството до края на тази година и през следващата ще е устойчива, което се очаква да се дължи основно на това, че стартират редица проекти от този програмен период.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *