post

Франция и Италия се договориха да продължават работата по проекта за изграждане на подалпийска железопътна линия. Това стана ясно след двустранна среща на върха с участието на френския президент Еманюел Макрон и италианския премиер Паоло Джентлони. В Лион бе сключена и голяма сделка между корабостроителници, пише infostock.bg.

Подалпийската железопътна линия ще свързва Лион и Торино. Линията ще бъде с дължина 270 километра и ще бъде високоскоростна. Тя ще включва 57-километров тунел под Алпите. Стойността на проекта се оценява на 25 милиарда евро. Предварителната работа е свършена и започва финалната строителна фаза.

Проектът бе временно замразен след избирането на Еманюел Макрон за президент на Франция заради преглед на всички френски инфраструктурни проекти, разпореден от правителството на новия държавен глава.

На среща в Лион Макрон и италианският премиер Паоло Джентилони обявиха възобновяването на проекта. По думите им, изграждането на тази жп линия е от ключово значение за Франция и Италия, за тяхното двустранно сътрудничество и за трансевропейската транспортна мрежа.

В Лион бе договорено още италианската корабостроителница Финкантиери да получи дял от 51% от френската корабостроителница Ес Те Екс. 1 процент ще бъде под формата на акции, дадени на заем от Франция. Тя може да си ги върне обратно, ако не е доволна от начина, по който се управлява компанията.

Сделката между двете корабостроителници бе обявена ден след като германският електронен гигант Сименс обяви, че ще придобие 50 процента от френския производител на влакове Алстом и двете компании ще слеят своя бизнес.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *