post

До две години или малко по-късно, Евросъюзът отново ще започне да се разширява. Това стана ясно от думите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Въпреки, че именно през 2019 г. Общността, която в момента наброява 28 страни, че намалее до 27 заради Брекзит, много скоро след това се очаква да се появи първият й заместник.

В Талин, където се провежда срещата на върха на ЕС за цифровизацията, Юнкер заяви, че очаква разширяване на ЕС от 2019-та до 2024 година, след като Великобритания напусне общността, предаде БГНЕС. По думите му ЕС “ще се състои от 27 държави в края на март 2019 година и повече от 27 през следващите пет години – от 2019 до 2024 година”.

Досега Юнкер неведнъж заявяваше, че няма да има разширяване на ЕС по време на неговото председателство, което изтича през 2019 година. От своя страна еврокомисарят Йоханес Хан заяви този юни, че разширяването на ЕС с една или няколко държави от Западните Балкани може да стане при следващата Еврокомисия. Което на практика по никакъв начин не противоречи на днешните думи на Юнкер.

Напълно възможно и очаквано е новите членове да Евросъюза да бъдат от Западните Балкани, тъй като при тях процедурата е в най-напреднал стадий, макар и паралелно с наличието на доста проблеми. Нищо чудно дори първата държава, която ще влезе в ЕС на мястото на Великобритания, да бъде и съседка на България. Македония има доста голям шанс, особено след като Скопие започна да нормализира отношенията си със София, а паралелно започна и сближаване на позициите с Атина около спора за името.Паралелно пък Сърбия също има шанс за сравнително скорошно присъединяване. Макар при нея да има и някои спънки, като например близките отношения с Русия, която пък е в конфликт със Запада, а също и отказът на Белград да кандидатства за членство в НАТО и обявената нееднократно цел за присъединяване единствено към ЕС.

От друга страна пък Черна гора направи първата сериозна крачка към евроинтеграцията си с подписването на договора за присъединяването си към Алианса. Именно по тези стъпки мина и България преди да влезе в Евросъюза.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *