post

Столичната община ще прекрати договорите си със строителните фирми “Пътища и съоръжения” ЕАД и “ПСТ груп” ЕАД заради некачествено изпълнение на ремонти и поддръжка на уличната мрежа, съобщиха от пресцентъра на общината.

В началото на миналата седмица Фандъкова съобщи, че ще развали няколко договора за улични ремонти. “Както сключваме договори, така можем и да развалямe”, каза тогава кметът.

Два от договорите са на “Пътища и съоръжения”. Единият е на стойност 8 млн. лева и е по обществена поръчка за ремонти на участъци от булевардите “Шипченски проход”, “Асен Йорданов” и “Искърско шосе”.

От пресцентъра на Столичната община обясниха, че досега “Пътища и съоръжения” е изпълнила дейности за 2.5 млн. лева, но се очаква около 500 хил. лева от разходите да не бъдат признати от общината. Компанията преасфалтира в момента участъците от булевардите “Шипченски проход” и “Асен Йорданов” за своя сметка, тъй като положената първоначално настилка не е отговаряла на изискванията. След завършването на обекта ще бъде преценено каква част от направените разходи ще бъдат платени.

Реконструкцията на “Искърско шосе” бе планирана за догодина и прогнозната й стойност бе за около 5 млн. лева. От Столичната община ще обявят нова обществена поръчка за избор на нов изпълнител на ремонта на бул. “Искърско шосе”.

Второто прекратено споразумение с “Пътища и съоръжения” е за поддръжка на улиците в районите “Оборище”, “Сердика”, “Подуяне” и “Нови Искър”. От пресцентъра на общината казаха за “Дневник”, че фирмата е получавала по 90 хил. лева месечно по този рамков договор.

Договорът, който ще бъде прекратен, с “ПСТ Груп” също е за поддръжка на улиците, но в кварталите “Банкя”, “Овча купел”, “Красно село”, “Красна поляна” и “Горна баня” и също е за 90 хил. лева месечно. Причината кметът на София да поиска прекратяване на договора отново е некачествено изпълнение.

Двата договора са били със срок до средата на 2019 г. Сега и за тях ще се търсят нови изпълнители с обществени поръчки. Дотогава ремонтите ще бъдат поети от общинското дружество “Софинвест”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *