post
Доклад за градската среда, изготвен от световноизвестния архитект Ян Геел, предвижда по-дълги пешеходни зони и велоалеи, а и оформяне на фасадите на сградите.
Това каза на пресконференция в Столичната община кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.

Столичният кмет припомни, че специалистът по градска среда е бил поканен преди година от Столичната община, за да помогне в планирането на работата по превръщането на София в зелен град.

Докладът показва големи предизвикателства – промяна на начина на живот в
града, удължаване и организиране на пешеходните зони, въвеждане на спокойната зона, подчерта Фандъкова.

По думите й най-тежката задача по доклада се отнася за частта с веломрежата в столицата. Предлага се свързване на съществуващите велоалеи помежду им, както и с центъра на града, което обаче среща отпор от страна на шофьорите, добави още столичният кмет.

Четири са основните направления в доклада на известния архитект, каза главният архитект на София Здравко Здравков. Първото направление е свързано с градска идентичност – да се подобрят пешеходните и транспортните контакти с Витоша.

Второто е за подобряване на начина на предвижване – чрез подобряване на пешеходната мрежа, обществения транспорт, велоалеите и пешеходните зони.

На трето място ще се работи и за изработване на системи за обвързани пешеходни трасета – пешеходни пространства с връзка с паркове и обществени места.

Подобряването и оформяне на фасадите на сградите и определени видове градско обзавеждане е една от важните препоръки, върху която ще се работи, добави още Здравков.

Йорданка Фандъкова поясни, че част от мерките и решенията на проблема с достъпността вече се изпълняват.

Действията по проекта ще се осъществят в рамките на повече от един кметски мандат, изтъкна тя.

Столичният кмет заяви, че след публикуване на доклада специален екип, под ръководството на главния архитект на София и заместник-кметове, ще подготви и програма с три вида мерки.

Първите мерки са краткосрочни, които са предвидени с хоризонт 2020 г. Средносрочните мерки трябва да се изпълнят до 2025 година, а дългосрочните – до 2030 година.

Изпълнението на всички тези мерки ще помогне за правилното планиране на града, обяви главният архитект на София.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *