post

Икономическото възстановявано в света се установява трайно, обяви своята оценка генералната директорка на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

В същото време тя предупреди страните да продължават реформите, за да затвърдят растежа във времето. След известно малко отстъпление „се вижда,че световния растеж, толкова очакван, се установява трайно”, заяви тя по време на изказване в Харвардския университет.

През юли МВФ предрече световен ръст от 3,5% през тази година и 3,6% за 2018 година. „Следващата седмица ние ще публикуваме актуализирана прогноза при откриването на годишните събрания и тя би трябвало да бъде още по-оптимистична”, посочи Лагард, но без да разкрива числа. Тя подчерта,че близо 75% от страните в света се изправят, „което означава повече работни места и подобряване на жизненото равнище в много региони на света”. В същото време Лагард констатира, че „този растеж не е всеобщ” и че в някои страни растежът е „твърде слаб”.

Миналата година в 47 страни брутният вътрешен продукт на жител спадна. Тя посочи и „заплахите на хоризонта” като високото ниво на дълга в много страни, бързата експанзия на кредитите в Китай или поемането на твърде големи рискове на финансовите пазари.

„Трябва да се използва този момент (на възстановяване) като възможност да се направят необходимите промени за дългосрочен просперитет”, добави тя. „Не трябва да пропускаме поради непредпазливост доброто възстановяване”. Много по-лесно е да се приложат реформи, докато икономиката се чувства добре, заяви тя.

„Интуитивно, усеща се, че това има смисъл: по-удобно е да се реформира данъчния кодекс докато нарастват заплатите или да се променя трудовото законодателство, когато се постигне почти пълна заетост”, каза Лагард.

Тя покани страните, в които публичните финанси са здрави като в Германия или Южна Корея да инвестират предварително в техните собствени пазари, към бедните страни – да сдържат публичния си дълг.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *