post

Основните строителни дейности, свързани с подготовката на НДК за българското председателство на Съвета на ЕС, трябва да приключат до 15 ноември, а сградата да бъде въведена в експлоатация до 15 декември. Това заявиха изпълнителният директор на дружеството Ангел Митев и председателят на борда на директорите Борислав Велков, които показаха напредъка по ремонта пред журналисти. НДК ще домакинства на заседанията на Съвета на ЕС от 1 януари.

Основните срещи ще се провеждат в залите 3, 7, 8, 9 и 10, които вече са с подменени подове и тавани, ламперии, осветление и са на етап оборудване. Ремонтът обхваща 70% от площта на НДК и всички нива на сградата от 4-о до 8-о с прилежащите им пространства. Сменени са 14 хил. кв.м настилки, като Митев (бивш шеф на държавното дружество “Реставрация”) подчерта, че в това число не се включват оригиналните мраморни подове на сградата, които остават. Ще бъдат реставрирани и всички оригинални произведения на изкуството в сградата.

Терасите са с нова хидроизолация, подменят се конвектори, радиатори, а в момента се инсталира системата за сигурност, която стана причина за оскъпяване на подготовката. Завършва се и пресцентърът (Зала 6), който също първоначално беше забравен. Ремонтът обхваща и входовете А4 и А6, които ще са официални за делегатите и където също се подменят настилки. Обликът на външното пространство пред НДК и приключването на ремонта там е в ръцете на Столичната община.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *