post

Наредба, с която да се определя как да изглеждат фасадите на сградите в София, какви да са плочките по тротоарите, пейките, кофите за боклук и другите елементи от градската среда, планират да изработят главният архитект на града Здравко Здравков и общински съветници, съобщи Дневник.

Проектът за изменение вече е внесен в Народното събрание и предстои да бъде разглеждан от комисии. Той предвижда обособяване на две зони за небостъргачи – района на 7-ми километър на бул. “Цариградско шосе” и на Околовръстното шосе в при квартал “Люлин” и бул. “Царица Йоана”, затварянето на вратичките в закона, които позволяват строителството им на неподходящи места и запазването на зелените площи в града.

По думите на Здравков целта на новата наредба ще бъде да създаде един цялостен облик на столицата, акто ще бъдат определени изисквания за възможните цветове и материали на фасадите и градската мебел. Създаването й ще започне след като ЗУЗСО бъде приет от Народното събрание, каза главният архитект, като посочи, че “отпорът срещу приемането на промените ще бъде сериозен”. Причината за това, е че с предложенията за промени ще се попречи на намеренията на много инвеститори и строители в града.

На представянето днес присъстваха депутатите Данаил Кирилов и Александър Ненков (ГЕРБ) и Жельо Бойчев (БСП). От изказванията на депутатите се разбра, че подкрепят идеята за промени в Закона за устройство на София. Бойчев посочи, че предложенията за изменения са закъсняли, както и че БСП ще поиска да бъдат внесени още по-рестриктивни мерки в закона.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *