post

За първи път от над 40 години насам край София доброволци ще засадят нова градска гора . Тя ще се намира в столичния квартал “Суходол”, съобщават инициаторите, пише Дневник. Залесяването започна на 21 октомври и ще продължи в повечето почивни дни до края на ноември.

Новият горски масив ще е с площ от над 250 000 кв. м. На тази територия ще бъдат засадени 125 000 ароматни дървета – най-вече акации и липи. Пълното залесяване ще е в рамките на три залесителни сезона, до края на 2018 г.

Идеята е на инициативата “Когато станем 100 000 ще посадим гора”, известна и като Гората.БГ и е подкрепена от Столична община. От инициативата осигуряват дърветата, инструментите, организират доброволците, а теренът е предоставен от Столична община, с ангажимент земята да се използва дългосрочно за гора.

Дърветата ще се засаждат с доброволци, организирани от инициативата. Всички столичани са добре дошли да се включат. Новото насаждение е първата градска гора след създаването на Северен и Южен парк през 70-те години на миналия век.

“Предвид големия брой дървета, които планираме за този сезон, засаждането ще продължи в множество събития в почивните дни – дотогава, докато времето е благосклонно към нас и ни позволява да залесяваме,” обясни Никола Рахнев, създател на инициативата.

Чрез тяхната “Национална залесителна кампания” са засадени вече над 225 000 дръвчета – само с доброволчески усилия. През пролетта на 2017 г. тя привлече стотици столичани за засаждането на над 3 000 дървета в Западен парк, който пострада от нелегална сеч последната зима.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *