post

След дълги години, в които пространството пред патриаршеската катедрала “Свети Александър Невски” беше своеобразен паркинг за туристически автобуси, Столичната община реши да преустанови тази практика, съобщи Дарик.

Возилата, които от години превърнаха централното място в паркинг, ще бъдат преместени на старата Централна автогара, съобщи пред “Монитор” общинският съветник Симеон Славчев.

Той обясни, че вече се полага чакъл, защото е кално пространство и се очаква до две седмици там да започнат да спират рейсовете. Оттам туристите ще минават по пешеходен маршрут, които ще ги отвежда до забележителностите в града.

Решението е взето с разрешение от кмета на София Йорданка Фандъкова и заместника й по направление транспорт Евгени Крусев.

Мярката на общината идва след десетки оплаквания и сигнали от страна за граждани, че пространството пред емблематичния храм е превърнато в паркинг. В момента пред “Александър Невски” имат позволение да спират до 5 автобуса, но в някои дни бройката стига 18-20. От Светия синод напълно подкрепят общината за преместването им.

През 2018 г. ще започнат ремонти в центъра на стойност 40 млн. лева. По план на “Московска” 33 догодина се очаква площадът да бъде освободен от всички автомобили и да се превърне в място за отдих и разходка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *