post

Услуга за споделена мобилност с електромобили заработи в София, съобщава investor.bg.

Услугата се казва Spark и се управлява чрез мобилно приложение, с помощта на което клиентите могат да намерят най-близкия до тях свободен електромобил, да го резервират и наемат за определено време. Това съобщиха организаторите на проекта, който е съвместен между еМобилити Интернешънъл и латвийската компания Spark, която предлага аналогична услуга във Вилнюс.

Автомобилите са разположени на ключови места в централна градска част на София, като наемането и освобождаването им може да бъде извършено в синя и зелена зона, където паркират напълно безплатно, или на други специално обособени места, посочени на картата в мобилното приложение. Услугата започва с 25 електромобила, като от Spark посочват, че след шест месеца броят им ще нарасне на 50.

Наемът на електромобил през платформата Spark може да варира от няколко минути до няколко дни в зависимост от нуждите. Цената се определя на минута, като първите 12 минути са включени в първоначалната такса от 3,48 лв., а всяка следваща минута се таксува по 0,29 лв. Цената за наем на електромобил за 24 часа е фиксирана на 57 лв. и не може да бъде надвишена.

„Услугата е идеален инструмент за управление на разходите при компании, които искат да предоставят служебен автомобил на служителите си, но без да поддържат автопарк и да инвестират в собствени автомобили“, заяви Стефан Спасов, изпълнителен директор на Spark.

Стратегически партньор на Spark е Porsche BG, които доставят автомобилите – VW e-up.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *