post

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрацията чрез придобиване на дейността на аптеки ФармаСтор от Софарма Трейдинг АД, съобщава дистрибуторът на лекарства чрез БФБ – София.

Решението идва след като през март тази година компанията обяви, че е постигнала споразумение и съгласие за придобиване с намерение на последващо присъединяване на ФармаСтор към семейството на SOpharmacy.

През 2015 г. Софарма Трейдинг АД представи изцяло нова концепция аптеки под марката SOpharmacy, която предлага съвременен подход в обслужването на здравните потребности на пациентите.

Предстои приключването на сделката по придобиването.

По време на среща с инвеститорите миналия петък изпълнителният директор на Софарма Трейдинг Димитър Димитров заяви, че компанията цели удвояване на оборота и утрояване на печалбата до 2021 г.

Бизнес линията на компанията през 2018 г. е насочена към търговия на дребно и експанзия в региона. На въпроси как се представя веригата SOpharmacy Димитров отговори, че всички аптеки растат по-бързо от пазара.

Софарма Трейдинг приключи третото тримесечие на 2017 г. с ръст на акумулираните финансови показатели. За периода януари-септември приходите на компанията нарастват с 9% до 485,9 млн. лв. През септември Софарма Трейдинг е продала стока на стойност 53,4 млн. лв., което е с над 4% повече спрямо деветия месец на 2016 г.

От своя страна акумулираната печалба преди данъци, която Софарма Трейдинг отчита за деветте месеца на годината, нараства до 11,4 млн. лв., като само през септември 2017 г. възлиза на над 1 млн. лв.

От началото на годината акциите на Софарма Трейдинг поскъпват с над 23%, а през последните 12 месеца ръстът в цената достига 29,38%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *