post

Туристическото министерство търси наематели на шест плажа по Черноморието, повечето от които в Бургаска област. Това се вижда от обявление за конкурсите, които ведомството е публикувало, пише Капитал. Плажовете са в района на Царево, Поморие, Несебър, Шкорпиловци, Лозенец и Варна. Началните тръжни цени са между 3800 лв. за най-малките ивици и над 31 хил. лв. за най-големите на година. По план конкурсите трябва да завършат в последната седмица на ноември и началото на декември.

С избраните наематели туристическото министерство ще сключи договор за срок от пет години. Две от предложенията са във Варненска област. Наемател се търси за плажа “Фичоза-част 2”, който е в близост до едноименния къмпинг и за който се търсеше наемател и през миналата година, но не се явиха кандидати. Обявената начална цена е 9251 лв. без ДДС, като оферти се събират до 27 ноември. Сега исканата цена е по-ниска от пролетта, когато туристическото министерство търсеше над 11 хил. лв. без ДДС. “Фичоза” е с площ от над 8700 кв. метра, се вижда от публикуваното обявление.

Вторият плаж във Варненско, за който се търси стопанин, е “Шкорпиловци-юг” с площ от над 54 хил. кв.м. Той се намира в близост до едноименния курорт, като търсената цена е най-високата цена в настоящите процедури – над 31 500 лв. без ДДС. Традиционно в този район малко от плажовете имат наематели и концесионери, но към южната част е имало интерес през предходни години.

Туристическото министерство ще търси наематели и за четири плажа в област Бургас, се вижда от обявленията. Най-висока начална цена е определена за плажа “Къмпинг Ахелой-част 2” в района на Поморие, където наддаването започва от над 14 хил. лв. Ивицата е с площ от над 11 хил. кв.метра, като оферти за нея могат да бъдат подавани до 23 ноември. В същия район на конкурс е обявен и плажът “Несебър-изток”, който е с площ от малко над 6 хил. кв. метра и за който се търсеше наемател и през пролетта, но неуспешно. Потенциалните кандидати могат да подават документи за тази ивица до 30 ноември, като исканата начална цена е над 10 хил. лв. без ДДС. Интересното е, че тази цена е същата, при която през пролетта ведомството не успя да намери наемател.

Туристическото министерство е обявило конкурси и за два плажа в района на Царево. Единият от тях е за ивицата на село Варвара, която е с площ от над 3500 кв.м. Потенциалните наематели могат да подават оферти до 11 декември при първоначална цена от над 3800 лв. без ДДС.

Второто предложение е за “Малък плаж-Лозенец”, който е с площ от над 2700 кв. метра и се намира в едноименния курорт. Оферти за него могат да бъдат подавани до 23 ноември, като наддаването започва от над 3800 лв. без ДДС. Началната минимална цена сега е същата, която ведомството търсеше и през пролетта за този плаж. Тогава в конкурса се явиха четири кандидата, а при наддаването наемната цена се покачи много и достигна над 100 хил. лв. От документи, публикувани в сайта на туристическото министерство, се вижда, че тогава спечелилият участник в търга – “Гео Мик инженеринг”, се е отказал от сключване на договор, след което ведомството е поканил втория участник – “Тайс-Р”. Няма информация обаче какво се е случило след това, за да се стигне до нов конкурс за избор на наемател.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *