post

Ремонт на целия Западен парк и тунелът под НДК са залегнали в инвестиционната програма на София за следващата година, съобщи по БНТ кметът на столицата Йорданка Фандъкова, пише Дневник. Предвижда се и обновяване на бул “Скобелев” и преместване на трамвайното трасе, което сега минава непосредствено под прозорците на сградите на улицата.

Фандъкова допълни, че ще има и повече ремонти на вътрешноквартали улици. Повече подробности за инвестиционната програма ще има при приемането на бюджета на София.

В отговор на въпрос, кметът на столицата увери, че няма чадър над лошо работещи компании, като в последните години са им били наложени санкции за над 2 млн. лева. Фандъкова допълни, че и постоянно се връщат обекти, заради некачествена работа.

Кметът на столицата каза още, че градският транспорт ще е друг акцент в инвестиционната програма на общината. По-голямата част от средствата ще бъдат дадени за метрото, но Фандъкова допълни, че очаква да бъдат приключени и две процедури за нови автобуси – на природен газ и електрически.

В отговор на въпрос, Фандъкова поясни, че до края на тази година ще бъде подготвена процедура за избор на изпълнител, който да подмени спирконавесите в столицата. Приключила е и съдебната процедура за системата за електронно таксуване в градския транспорт. Кметът на София очаква скоро да приключи и обжалването на конкурса за избор на концесионер за велосипеди под наем.

Йорданка Фандъкова обяви , че битката за чистотата на въздуха е най-тежката за големите градове. Като принос на общината с него тя посочи обновяването на автобусите, които вече са със средна възраст 9 години, при 30 години доскоро.

На финала била и процедурата за покупка на седем газанализатори, които ще се дарят на пътна полиция. Идеята е да не се допуска регистриране на автомобили, които не отговарят на нормите за вредни емисии.

Освен това, работещите по почистването на София от снега фирми трябва да използват само автомобили, отговарящи на най-новите еконорми – Евро 6.

Според кметът на столицата направената проверка на фирмите показва, че има готовност за зимната поддръжка на града. На разположение били 237 снегорина, 37 челни товарачи и малки роторни снегорини, за почистване на тротоарите.

Фандъкова припомни, че санкциите са сериозни, като за една непочистена спирка до 7.30 часа сутрина, глобата е 2500 лева. При над 5% непочистена зона по улиците, пък не се плащало нищо на фирмите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *