post

7 млн. лева е стойността на ремонта на обновената зала “Фестивална” в София, която вече ще носи името “Асикс Арена”. От тях 4 млн. лв. са собствени средства на “Академика 2011” и 3 млн. лева са по договор за енергийна ефективност.

Изцяло реконструираното съоръжение бе официално открито днес от премиера Бойко Борисов и министъра на спорта Красен Кралев, съобщи БТА.

Договорът за спонсорство с “Асикс” е за 6 години и фирмата ще подпомага издръжката на залата със 100 хил. лева годишно.

След реконструкцията на залата капацитетът е увеличен на 2270 седящи места, като за концертни и културни мероприятия може да приеме до 6000 души.

Първото състезание, което “Асикс Арена” ще приеме, е турнир “Академик” на 13 януари. В залата ще се проведат всички държавни първенства по лека атлетика, а на 10 февруари ще има Балканиада за юноши и девойки до 20 години.

По програмите за селските райони и за училищната инфраструктура над 1 млрд. лв. ще бъдат използвани за спортни зали, физкултурни салони и игрища, коментира пред журналисти премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

По време на откриването на залата премиерът заяви, че за да може да се води от висок клас състезание и навън, единственото подходящо място, е стадион “Академик”. За стадиона са отделени още 4 млн. лева, за да може подрастващите да имат възможност и на световни първенства да участват, допълни Бойко Борисов.

“Ударно тази година ще достроим залата, за да може федерацията да кандидатства за Европейското първенство на закрито”, заяви Борисов.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев благодари за подкрепата, която оказват правителствата на премиера Борисов за спорта.

От 2009 г. насам сме инвестирали над 300 млн. лв. за реконструиране на спортните съоръжения и продължаваме напред с реконструкция на стадион Академик, на Арена – Бургас, която ще е зала от най-висок клас, заяви още министърът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *