post

Не е тайна, че турската икономика не е в най-завидното си положение през последните години. Очаква се обаче тя да успее да се възроди благодарение на сектор „Туризъм”, пише econ.bg.

Прогнозите на специалисти са, че през следващата година приходите от туристическия бранш в южната ни съседка ще достигнат 30 млрд. долара. Това ще е в резултат на новите стимулиращи мерки, които въвежда турското правителство и нарастващият брой на туристите.

През последните две години туристическият бранш понесе сериозни загуби след неуспешния опит за преврат в Турция и серията терористични атаки. Само за една година приходите намаляха с над 9 млрд. долара. За сравнение през 2015-а приходите в сектора са били 31.46 млрд. долара, а за 2016 са намалели до 22.11 млрд. долара.

Пазарът се обърна след като руските туристи се завърнаха на турското крайбрежие след април 2017 г. Благодарение на тях секторът отчете повишение от 40% през третото тримесечие на тази година в сравнение с миналата.

Прогнозата на турското министерство на финансите е, че секторът ще донесе приходи от 20 млрд. долара за 2017 г. До края на ноември правителството трябва да приеме стимулите за туроператорите. Един от тях е по 9000 долара за всеки пълен самолет, който успее да докара туристическа агенция независими от сезона.

Усилено се работи за развитие на азиатския пазар. Целта е да се привлекат туристи от Kитaй, Индия, Kopeя, Япoния, Индoнeзия и Maлaйзия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *