post
  • Швейцарското селце Албинен ще предлага по 25 000 швейцарски франка (25 000 долара) на млади хора, които пожелаят да се заселят в него. Така местните се надяват да спрат обезлюдяването – проблем, който засяга доста планински населени места в Швейцария, предаде ДПА,  пише Дарик.

    Жителите на селото са подкрепили със 71 гласа “за” този необичаен план, макар че през последните дни, след като медиите писали за него, в селото изненадващо дошли много гости – и от Швейцария, и от чужбина, за да разпитат за подробностите.

    Според жителите на селцето – общо 250 души – от Италия пристигнала група хора дори с куфари, очаквайки да получат обещаните пари. Офертата обаче важи при определени условия.Заселниците трябва да се под 45-годишна възраст, да си купят или построят дом за най-малко 200 000 франка и да останат поне десет години в селото.

    Преди гласуването кметът на Беат Йост е предупредил съселяните си, че Албинен може съвсем скоро да изчезне. Последните 30 години изгубихме много – нямаме вече поща, нямаме училище, каза той и предупреди, че догодина повече от половината жители на селото ще са пенсионери.

    Други швейцарски села също предлагат стимули, за да се преборят със застаряването на населението и миграцията към градовете, включително по-евтини парцели за строеж или обществен транспорт. Отдалеченото селце Гондо използва евтиното електричество, за да привлече IT компания.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *