post

Целият бюджет на Столичната община за 2018 г., който е в размер на 1.433 млрд. лв., е предвиден за подобряване на качеството на въздуха. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в отговор на въпрос какви средства е предвидила общината, за да изпълни програмата си за повишаване на качеството на въздуха.

Фандъкова и зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов представиха пред журналисти бюджета на общината за 2018 г. За поредна година не се предвижда повишение на данъците и таксите. Очакванията на Столичната община са през следващата година да получи със 105 млн. лв. повече спрямо 2017 г. (7.9%) Традиционно повече от половината от средствата са от държавния бюджет, като очакваните постъпления от собствените приходи на Столичната община са 654 млн. лв., с 30.4 млн или с 5% повече от тази.

От тях 305 млн. лв. ще дойдат от местните данъци и такси. По сметките на общината 200 млн. лв. ще са от такса смет, а останалите от данъка върху недвижимите имоти.

Най-голямата инвестиция ще бъде довършването на третата линия от метрото, за което Столичната община е предвидила почти 500 млн. лв.

Почти 40 млн. лева ще бъдат дадени за различни ремонти и реконструкции на уличната мрежа в града, а 6 млн. лв. пък ще са за осветление. Парите за отчуждаване на терени пък ще бъдат 10 млн. лв.

През 2018 г. се очаква да започнат ремонтите на ул. “Граф Игнатиев”, на трамвайните трасета по булевардите “България” и “Цар Борис III”, бул. “Генерал Скобелев” и изграждането на Източната тангента от бул. “Ботевградско шосе”. Общата сума за тези дейности е около 52 млн. лв.

От представянето на Фандъкова не се разбра какви средства от бюджета са предвидени за изпълнението на програмата за качеството на въздуха, която Столичният общински съвет прие през май. В документа не е посочен размер на средствата, които ще бъдат необходими за изпълнението й. При гласуването през май зам.-кметът по екологията Йоана Христова каза, че в общината ще бъдат направени анализи колко пари ще са необходими за изпълнението на всяка от мерките и те ще бъдат заложени в бюджета за 2018 г.

Всяка една дейност, който Столичната община извършва, ще доведе и до подобряване на качеството на въздуха. Същевременно пък “целият бюджет е за въздуха” и по тази причина не било необходимо в него да се предвижда отделно перо.

Като примери за усилията на общината да подобри качеството на въздуха Фандъкова посочи, че общината е спряла движението на автобусите с марка “Икарус”, които били стари и отделяли много вредни емисии. “Модернизацията на градския транспорт е ключова”, каза кметът на София, като посочи, че общината е обявила обществени поръчки за 120 автобуса на газ и други 20 електрически.

Спирането на движението на автобусите “Икарус” е обещание, което премиерът Бойко Борисов даде още през 2008 г., когато беше кмет на града. Те обаче продължиха да се движат по пет от линиите в града до 2016 г..

При гласуването на програмата зам.-кметът по екологията каза, че Столичната община ще направи анализи дали е необходимо да бъде купени още станции за измерване на качеството на въздуха. Попитана днес дали дали тези анализи са направени, Фандъкова не отговори.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *