post

Правителството няма да гласува промяната в концесионния договор за ски зона Банско в национален парк Пирин, както се очакваше първоначално. Проекто решението се отлага за следващото заседание на кабинета, което ще се състои точно между Коледните и Новогодишните празници (27 декември), когато повечето хора си взимат отпуск, няма да са в София и има малка вероятност от протести, съобщава Дневник.

Това стана ясно след като министърът на екологията Нено Димов свика извънредна пресконференция, за да съобщи, че е взел решение да оттегли проекта като точка от дневния ред на заседанието на Министерски съвет тази сряда (13 декември). Като мотив за решението си за отлагане, взето днес, Димов посочи, че е редно да бъдат гласувани заедно двата проекта– за концесията и за плана за управление на Пирин, защото се отнасят за едно и също място. Планът за управеление обаче беше публикуван за обществено обсъждане, което приключва на 22 декември.

Проектът за промяна в концесията с “Юлен” няма да бъде променян през това време и ще бъде внесен отново със същите предложения за промени в договора, каза още министърът.

“Не желая да взимам решения на инат. В търсенето на баланс оттеглям промяната в концесионния договор. Тя ще се гледа заедно с промяната в плана за управление на Пирин, който в момента е публикуван за обществено обсъждане до 22 декември. На следващо заседание ще внеса двете точки”, заяви министър Димов, а преди това изчете писмено съобщение с обяснения какво налага гласуването на двете решения за Пирин, заявени и на кръглата маса по темата в понеделник.

“При всички положения след 22 декември ще имам готовност с двете точки и се надявам на следващото заседание те да бъдат разгледани,” обясни още екоминистърът. В отговор на въпрос Димов прогнозира, че след 22 декември експертите в МОСВ ще имат нужда от няколко дни, за да прегледат получените по време на общественото обсъждане становищата и предложенията по плана за управление на Пирин и да го внесат отново.

Коалиция “За да остане природа в България” организира протест в защита на планината и срещу решенията, свързани с плана и концесията в Пирин, които според тях озаконяват нарушения на концесионера, увеличават площта на концесията, засягат обекта на ЮНЕСКО като излизат от буферната зона (в която е ски зона Банско) и залагат големи сечи и строителство.

На кръгла маса по темата обаче трима министри от кабинета дадоха категорична заявка, че ще действат решително по казуса, за да има нови ски писти, кабинков лифт и промяна в договора отново със същия концесионер. Всички на срещата в един глас обявиха, че няма нередности и защитиха развитието на планинския туризъм във всички планини на страната. Природозащитниците обаче отказаха участие в събитието с мотива, че не са получили отговори на въпросите от предишната кръгла маса на 20 ноември по темата. Вместо това еколозите публикуваха над 100 въпроса на страницата на коалицията с искане министърът да отгвори на тях публично. Днес Димов каза, че не е разговарял с никого от бойкотиралите кръглата маса от вчера, но е прочел аргументите им.

“Направих всичко възможно да има максимална прозрачност на проекта на кръгла маса, на която бяха изяснени всички аспекти на решението. Целта беше всички заинтересовани страни да се убедят , че натрупаният с години проблем с изграждането на втори лифт на Банско трябва да бъде решен,” заяви Димов пред журналистите.

По думите му проблемът има два аспекта – екологичен и икономически и трябва да има баланс между тях, а той като министър на околната среда отговаря за спазване на екологичното законодателство, а в конкретния случай режимите по това законодателство се определят в Плана за управление на Пирин.

Димов отново повтори тезата, че втори лифт не може да се изгради, без да има промяна в плана, не може да има и инвестиционни намерения за изграждане на спортни съоръжения, които да бъдат подложени на всички оценки за въздействието върху околната среда.

Икономическият аспект, по думите му, се определя в концесионния договор, който трябва да бъде приведен в съответствие със законодателството. “Припомням, че това е първият договор от този тип, подписан през далечната 2001 г. и има много несъвършенства в него, които трябва да бъдат прецизирани”, каза още Нено Димов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *