post

Три малки и средни предприятия от Япония възнамеряват да започнат производство в България. Това стана ясно по време на срещата на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Мариета Захариева с посланика на Япония у нас Н. Пр. Масато Ватанабе, съобщава infostock.bg.

Компаниите са Zen Noh foods, AN Aqua Network, Electric Iron cove Cv. Първата вече е започнала производство на замразено суши в Пловдив. Продукцията ще е предназначена за българския пазар и за останалите страни от Европейския съюз, посочи посланикът. Останалите две фирми са в напреднала фаза да стъпят в страната. Голямата японска компания „Язаки”, която вече има три завода у нас, също работи с много малки и средни предприятия като поддоставчици. Посланикът обясни, че в трите завода се очаква да работят 8000 човека.

Мариета Захариева отбеляза, че с влизането в сила на споразумението за свободна търговия между Япония и ЕС, ще се увеличи интересът на японски инвестиции към България. Отделно повече български компании ще търсят партньори за износ на продукция за Япония.

Двамата се договориха за организиране на бизнес делегации и форуми между двете страни през 2018 г. Целта е установяване на партньорства между фирмите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *