post

Ремонт с цялостно преобразяване ще претърпи площадът пред Централната железопътна гара в София. Това съобщи главният архитект на столицата Здравко Здравков пред журналисти, пише Дневник. През 2018 г. ще бъде обявен конкурс за проект за пространството, след което ще започне ремонтът.

По думите на Здравков пространството пред гарата е с голям потенциал поради близостта до центъра на града и добрата обезпеченост с градски транспорт.

“Там има влакове, автобуси, трамваи, метро. Само самолети няма”, изтъкна главният архитект.

Преди две години беше направен малък ремонт на площада, като тогава общината обеща да намери финансиране за цялостна реконструкция. Най-вероятно тя няма да се осъществи и през следващата година, защото в бюджета на общината за 2018 г. не са предвидени пари за тази дейност. Здравков обаче каза, че ще обяви конкурс, с който да бъдат намерени проектанти. Той посочи, че желанието му е пространството да стане привлекателно за хората, защото сега пустее и се използва единствено за транзит от пешеходците.

Сред другите планове на главния архитект са да въведе единен стандарт за цветове, които се използват за градското обзавеждане, да продължи с премахването на рекламни обекти из града и да намали броя на зимните градини на заведенията.

Идеята за стандарт за цветовете, които да се използват в градското обзавеждане, цели за всеки район на София да има ясно определени цветове и материали за плочките, фасадите, кофите за боклук и дори чадърите на заведенията, които се поставят.

Очаква се единен цвят да бъде въведен първо в центъра на града, като вече са започнали разговори по въпроса с автора на проекта за предстоящата догодина реконструкция на ул. “Граф Игнатиев” арх. Иво Пантелеев.

През 2018 г. Здравков ще внесе в Столичния общински съвет предложение за изменение в наредбата за преместваемите обекти. Основната цел е да се ограничат възможностите за поставяне на рекламни пана и за зимните градини на заведенията. Това са идеи, които главният архитект се опитва да реализира от повече от година.

В началото на 2017 г. той заяви, че иска да премахне зимните градини на заведенията по булевард “Витоша”. Аргументите му бяха, че обектите не са с изяснен законен статут, някои от тях са с пъти по-голяма площ от самите заведения и същевременно затрудняват движението на пешеходците. Тогава обаче намеренията му доведоха до протест на собственици и обектите съществуват и до днес.

Опитите на Здравков да намали броя на рекламните обекти из града обаче бяха по-успешни. На няколко пъти през годината по негова заповед общински служители премахваха билбордове, пана и телефонни кабини, на които също се поставят реклами. Причината е, че договорите на инвеститорите с общината са изтекли преди години, но те плащат глобите за това вместо наем. Тази дейност обаче също среща съпротива. “Непрестанно звънят от какви ли не кабинети с молба някой билборд да остане още поне един месец, защото бил свързан с някоя кампания”, каза главният архитект.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *