post

Новата 2018 година ще бъде решаваща за Балканите от гледна точка на европейската интеграция и превръщането на реформите в необратим процес. Това написа в блога си еврокомисарят по външните работи и сигурността Федерика Могерини, предаде БГНЕС. Тя посочи, че от 2017 г. иска да вземе за 2018-а 12 специални момента.

За миналата година тя написа: “Това не беше лесна година за Балканите. Посетих шест основни градове в региона в някои от най-трудните моменти – в някои случаи на дълбока политическа криза”. Тя добави, че благодарение на важните решения и значителна извършена работа, повечето от кризите се решават: “Пътят към реформите е започнал, (въпреки че все още има много работа) а европейският интеграционен компас показва този път”, написа Могерини.

Според нея “2018 ще бъде решаваща година, за да се консолидираме и да го направим необратим този път”. Това би било важен резултат не само за региона, но и за цяла Европа. Абсолютно същото мнение изрази и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан. “Тази година ще бъде решаваща за Западните Балкани, написа той в “Туитър”. Като добави и че миналата година е била пълна с предизвикателства.

“Да бъдем горди със съвместните постижения, да засилим усилията, където трябва да се постигне напредък”, пожела Хан. Според него 2018-та ще бъде възможност за още по-близко сътрудничество с всички партньори пред общите предизвикателства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *