post

Няма да има строителство на хотели и сгради в Национален парк Пирин. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на Facebook дебат заизграждане на втори лифт в Банско, пише Дарик. Той подчерта, че правителството е подкрепило единствено появата на нови ски съоръжения, които не нанасяли щети върху околната среда.

След появата на втория лифт над Банско, Димов ще предложи да се забрани изцяло достъпа на автомобили до него.

“Приемането на изменението на плана дава възможност за инвестиционни намерения само, ако говорим за тези 2%, които касаят ски зоната над Банско, за спортни съоръжения в тази зона, които трябва да минат през съответните оценки. Т.е. може да има инвестиционни намерения за втори кабинков лифт, за други лифтове или влекове, за ски писти”, категорично заяви министър Димов.

“Всичко това трябва да бъде оценено – през екологична оценка, оценка за съответствието, оценка за въздействието върху околната среда. И дали ще бъде разрешено зависи изключително от това какво ще покажат тези оценки. През тях ще се видят и необходимите компенсаторни механизми, какво е допустимо и какво не. И къде точно да бъдат реализирани, ако въобще е допустимо да бъдат реализирани”, уточни министърът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *