post

Ако автомобилът изкарва черен дим – КАТ го спира от движение, а на шофьора се съставя акт. Това стана ясно в първия ден от работата на устройствата, които Столична община предостави на Пътна полиция, за да се измерват вредните емисии, които колите отделят.

При регистрация на автомобили нов внос в КАТ-София – возилата ще минават задължително през газанализаторите и ако те покажат замърсяване над допустимите норми, колата няма да бъде вписана.

В края на 2017 г. Столична община реши да пребори замърсяването на въздуха в града като закупи 7 газанализатора на КАТ, с които да се проверяват дали автомобилите, които ще се движат в столицата отговарят на екостандартите.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че близо 60% от превишението на фините прахови частици се дължи на автомобилите. “За мен е важно по улиците на София да сне се движат автомобили, които не отговарят на екологичните стандарти и изисквания. С тези газанализатори това може да се контролира”, коментира градоначалникът.

“Газанализаторите са 7, като в КАТ имат 10 канала. Така един газанализатор ще обслужва два канала, а другите два са мобилни и ще се поставят в патрулни автомобили. При констатиране на стойности на замърсяване над допустимите старите автомобили ще бъдат спирани от движение”, заяви комисар Тенев.

“Ще правим техническа проверка. Когато се констатират стойности над допустимите, ще бъде съставен акт на водача и автомобилът се спира от движение. Докато не оправи автомобила, няма да бъде пускан”, посочи той.

До края на месеца всеки, който желае, може да направи проверка в КАТ дали автомобилът му замърсява въздуха.

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) пък обещават, че догодина подобни газанализатори ще има във всички областни дирекции на Пътна полиция.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *