post

Съдебната власт плаща над 1.3 млн. лв. годишно за наем на 10 имота, информира в днешния си брой в. “Сега” като се позовава на отговори от Висшия съдебен съвет (ВСС) по Закона за достъп до обществена информация, пише Дневник. Съдилища и прокуратури се помещават под наем, инспекторатът ползва офиси в бизнес сграда, а дирекция на съдебния съвет и прокуратурата в Девня – апартаменти. Сред наемодателите има фирми, банка и частно лице.
Най-голяма сума месечно – 76 029.06 лв., се дава за сграда в центъра на София, ползвана от Административния съд – София област, Софийската градска прокуратура, администрацията на ВСС и Софийската окръжна прокуратура. Общата разгърната застроена площ на имота е 2399 кв.м, а договорът за наем е до края на март 2020 г.

Инспекторатът към ВСС ползва освен основната си сграда и офиси от 481 кв.м. и подземно паркомясто в бизнес-сграда в столичния център. Всеки месец това струва по 15 240 лв. на съдебния бюджет. Договорът е до ноември 2021 г.

Макар съветът сравнително скоро да влезе в новата си сграда, администрацията му, която набъбнала значително през предишния мандат на кадровия орган – от стотина на близо 160 души, не се побира в нея. Затова и една от дирекциите на съвета се помещава в апартамент от 78 кв. м в съседство. Той е нает от частно лице срещу 800 лв. месечно.

Районният съд в Девня ползва 727 кв. м от сграда, собственост на Уникредит Булбанк. Месечният наем е 1364.69 лв., а договорът е в сила до октомври 2022 г. Прокуратурата в града е под наем в три апартамента от по 66 кв. м с мазетата им. Наемът е 400 лв. Според справката на съвета договорът е бил до 28 април м.г. През септември съветът решава да удължи договора с още 5 г.

Прокуратурата и съдът в Балчик също са под наем. За тях всеки месец се плащат по 5853 лв., като договорът е изтекъл в края на м.г. и не е ясно дали е продължен. Държавното обвинение в Елин Пелин и Разлог също се помещават под наем. Така работи и Районният съд в Карлово.

Същевременно съдебната власт е и наемодател, информира още вестникът. Тя отдава малки части от съдебните палати за банкови офиси и за вендинг машини.

Върховният касационен съд (ВКС) е дал на мобилен оператор 52 кв.м открити площи за инсталиране на далекосъобщителни съоръжения срещу 1435 лв. месечно. Най-висок наем в системата плаща едноличен търговец за стол-ресторанта от 298 кв. м в сградата на Върховния административен съд – 6300 лв. месечно. Договорът изтича през есента.

До април пък Инвестбанк ще плаща по 5778 лв., за да ползва 35 кв.м от фоайето на Окръжния съд в Сливен. Договорът е сключен преди 3 г. Друга фирма е наела 67 кв. м на партера на съда за кафене срещу 250 лв.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *