post

Частен съдебен изпълнител е обявил за продажба на търг голф игрището край Елин Пелин, което трябваше да стане част от китайския мегакомплекс “Света София”, съобщава Дневник.

Близо 550 дка земя, сграда и оборудване на компанията “Голф клуб” се предлагат за 12 млн. лв. с ДДС. Търгът е по искане на консултантската компания “Урбанико”, която има да получава 860 хил. евро от “България дивелопмънт холдингс лимитед”, която преди три години купи “Голф клуб” от Красимир Гергов.

По проект игрището трябваше да стане част от мегакомплекс за 1.5 млрд. евро, включващ луксозни хотели, казина и други атракции. Проектът на няколко пъти беше отлаган, като последно се планираше строителството да започне в началото на тази година.

Справка в Търговския регистър показва, че компанията, поискала разпродажбата, има изпълнителен лист още от края на юли миналата година. Той е издаден заради необслужван дълг на “България дивелопмънт холдингс лимитед” (БДХЛ) с 821 225 евро главница и около 39 хил. евро други разноски и такси. Запорът е наложен върху дела на БДХЛ в “Голф клуб”.

Пак върху този дял има вписан и още един запор – по искане на “Ай Джи Ес Мениджмънт” от края на 2016 г.

Бившето голф игрище на рекламиста Красимир Гергов стана собственост на китайския милионер Стивън Ло в края на 2014 г., като по информация на “Капитал” сделката е сключена за малко над 10 млн. евро, или близо два пъти по-малко от инвестицията в комплекса. Купувач стана “България дивелопмънт холдингс лимитед”, което от своя страна е еднолична собственост на “Кепитъл консепт лимитед”.

Скоро след листването си “Кепитъл консепт лимитед” достигна рекордна за българския пазар капитализация от 13 млрд. лв. Подобна стойност е регистрирана и на 5 януари, когато последно са се търгували книжата на дружеството, макар че прехвърленият обем книжа е незначителен.

Последните консолидирани данни на “Кепитъл консепт лимитед” за 2016 г. показват приходи от 1.6 млн. лв. и загуба от 5.9 млн. лв. Към средата на миналата година резултатите се подобряват до 952 хил. лв. приходи и малко над 1 млн. лв. загуба.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *