post

България, Сърбия и Латвия са най-зависимите от руско икономическо влияние държави от региона на Централна и Източна Европа.

Това влияние се прекарва през енергетиката – природен газ, петрол, но и през други сфери като например приватизацията на големи рафинерии, както се случи в Сърбия, през завладяване на ключови компании като БТК и „Булгартабак“, които бяха закупени от руската държавна банка ВТБ.

Това коментира енергийният експерт от Института за пазарна икономика Мартин Владимиров в студиото на телевизия “Блумбърг”, пише econ.bg. Той представи резултатите от изследване, дело на ИПИ, посветено на влиянието на Русия в икономиките на четири балкански държави – Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора, както и на проведено по-рано проучване, включващо още 4 държави от региона на Централна и Източна Европа, в това число и България.

„Не е методологически правилно да сравняваме корпоративни приходи и БВП. Затова сравняваме корпоративните приходи на руските фирми с общите приходи в цялата икономика, оборотът на руските компании с общия оборот в икономиката“, обясни методиката на изследването Владимиров.

„Нещата са доста страшни. В България през последните 10 години 15-20% от икономиката се владее директно или индиректно от Русия. И то говорим за стратегически сектори. В Западните Балкани ситуацията е малко по-положителна, като най-ниско е руското влияние в Македония, където само 2-3% от икономиката се владее от руски интереси“, посочи експертът.

Според него, най-уязвима след България  с 13%  руско владеене на от икономиката е Сърбия, като там много държавни компании са зависими от руските енергийни доставки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *