post

Имоти, които са собственост на пенсионни фондове, на стойност около 250 млн. лв. може да се появяват на пазара следващите години, прогнозира в днешния си брой вестник “24 часа”, пише infostock.bg. Поводът за прогнозата е влязлата в сила промяна в Кодекса за социално осигуряване (КСО) от миналата година.

Тя предвижда пенсионните фондове в края на всяко тримесечие да съпоставят постигнатата доходност от всеки инвестиционен имот с общата доходност от управлението на фонда за същия период. Ако тя е по-ниска от 50% от общата, компанията е длъжна в двегодишен срок да се освободи от имота на пазарна цена.

Редът и начинът, по който ще се извършва оценка на доходността от имотите на пенсионните компании, ще бъдат определени в наредба, която още не е приета. Това ще стане до края на годината, обявяват от Комисията за финансов надзор (КФН) пред вестника.

За придобитите имоти сравнението на доходността ще се прави след изтичане на 5 години от тяхното закупуване.

Промените в КСО не забраняват на фондовете да придобиват имоти, но за всеки нов също има 5-годишен срок за оценка. Oт регулатора са обяснили за вестника, че пpичината за въвеждане на новите условия за недвижимите имоти, собственост на пенсионните фондове, е заради изискването да бъде осигурена cтабилност на cеĸтора.

В България само жилищният пазар по последни оценки е на cтойност около 80 млpд. лв. и имоти за 250 млн. лв. няма да повлияят, дори и да бъдат пуснати на пазара едновременно.

Частните пенсионни дружества вече управляват близо 12.4 млрд. лв., като за една година активите им са се увеличили с почти 2 млрд. лв. Това сочат последните данни на КФН, според които частните пенсионни фондове носят доходност от над 4 процента. Финансовият регулатор, който надзирава дейността им, определи два пъти по-ниска доходност под която те не могат да падат.

За последните две години Универсалните пенсионни фондове, в които задължително се осигуряват работещите в най-масовата – трета категория труд, постигат средна претеглена доходност от 4.39 процента на годишна база. Професионалните пенсионни фондове, в които се осигуряват работещите в първа и втора категория труд, изпращат двугодишния отчетен период със средна претеглена възвръщаемост от 4.65 процента.

На имотния пазар в момента такава доходност са отдаваните под наем луксозни и големи жилища в центъра на столицата. В някои квартали тя достига и до 6 – 7 на сто на годишна база. Малко по-висока е доходността от търговски и офис сгради – до 8.5-9 процента. От „24 часа” уточняват, че доходността на имотите нарасна в последните 2-3 години, докато по време на финансовата криза тя беше около 2 пъти по-ниска.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *