post

Следващия път, когато се пусне „зелен билет” в София, задължително ще ограничим влизането с автомобил в централна градска част. Това заяви пред Нова телевизия столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Това е и една от мерките на Столична община, приети от Общинския съвет, срещу намаляване на замърсяване на въздуха в града.Тя предвижда при превишение над 200 микрограма на кубичен метър на фините прахови частици в София, да бъде забранено паркирането в Синята зона на града.

Фандъкова посочи, че около 40% от замърсяването на въздуха се дължи на битовото отопление, а 60% на автомобилите, което означава, че ако се ограничат колите в дните с повишени стойности на замърсяване, въздухът ще се подобри.

“Общините и СО в това отношение самостоятелно може и предприемат всички възможни мерки за намаляване на замърсяването от автомобилите чрез инвестиции в градския транспорт и велоалеи”, каза още Фандъкова.

Тя отхвърли твърдението, че успехът на т.нар. „зелен билет” е и индикация, че не е трябвало да се увеличава цената на билетите от 1 на 1,60 лв.

„Когато увеличавахме цената на билета, това беше икономически обосновано”, каза кметът и добави, че общината е намалила цената на картите, за да стимулира ползването на градския транспорт.

Предно стъкло

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *