post

Държавите от Европейския съюз трябва да обединят усилия за повече конкурентоспособност във високите технологии, коментира българският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел в интервю за един от най-големи икономически всекидневници във Франция “Les Echos”, съобщават от Представителството на ЕК в България.

В контекста на предстоящите дискусии за бъдещия бюджет на ЕС 2021-2027 Европа трябва да демонстрира силни амбиции, за да навакса изоставането си в развитието на суперкомпютрите, посочва еврокомисарят. „Смятам, че трябва да удвоим европейските средства за цифровизация от 35 млрд. евро на 70 млрд. евро“, допълва Мария Габриел.
Тя изразява надежда, че преди лятото ще се постигне споразумение между правителствата в Съвета по предложената от ЕК реформа, свързана с авторското право. Това е решаващо за страните ни. Ако искаме качествена журналистика и справедливо заплащане за творците ни и хората на изкуството, трябва да им дадем необходимите инструменти за справедливо разпределение на добавената стойност в цифровата икономика, коментира Габриел.
По повод намеренията на Франция за въведе законодателство срещу “фалшивите новини”, комисарят посочва, че трябва да се избягва фрагментирания подход и призовава да не се прибързва. Мария Габриел припомня, че през януари беше създадена експертна група на високо ниво, която трябва да даде дефиниция на “фалшивите новини” и посочи добрите практики и мерки на европейско равнище за справяне с тях.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *