post

30 милиарда евро ще струва инфраструктурата на Балканите. Това каза премиерът Бойко Борисов в Лондон, където участва в Инвестиционен форум за Западните Балкани организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). В конференцията участват и лидерите от всички страни от региона, съобщи infostock.bg.

Борисов предложи на всички държави от Балканите да се включат и да се търси финансиране от Европейския съюз.

Друга нова идея лансира премиера на форума в Лондон. Той предложи да се изгради АЕЦ „Белене” като общ балкански проект с европейско финансиране. „С акционери всички нас, можем да го преговорим”, подчерта българският министър-председател.

„Хората на Балканите ще ни повярват, когато ни видят с булдозерите, че почваме да строим. Ние сме си дали сметка, че с войни и с доказване кой е по-силен, нищо не е постигнато и сме най-бедните. Затова истински съм щастлив, че сме заедно тук”, заяви още Бойко Борисов и прeпоръча да се дадат пари за инфраструктура, за модернизация на Балканите, за хората, които живеят на Балканите, защото бедността довежда до войни. „Така че или финансираме и изграждаме едни модерни Балкани, или започваме да се готвим за войни, или ЕС вадим пари и започваме да строим и започваме да се подготвяме за друго”, каза Бойко Борисов, цитира от съобщение, разпространено от Пресслужбата на Министерския съвет.

В заключение той призова колегите си от Западните Балкани покажат, че са подготвени за големия интерес към региона, за да може той да бъде запазен, а процесът на интеграция да стане необратим.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *