post

„Царските конюшни” в София ще бъдат обявени за паметник на културата, съобщава Дневник. Ресорният министър Боил Банов уточни, че предстои всички собственици да бъдат уведомени и процедурата да бъде завършена. В момента се подготвят и изменения в Закона за културното наследство, с които да бъдат стимулирани собствениците на сгради с историческо значение да ги поддържат.

В сградата на ъгъла на столичните булеварди „Васил Левски” и „Дондуков” някога са се помещавали конюшните на цар Фердинанд. През 2016 година зданието беше продадено за малко над 600 000 лева, а сделката, която беше подписана от тогавашния областен управител на София Весел Пенев, му донесе обвинение. Делото така и не успя да започне, но към днешна дата Столична община и културното ведомство са на път да дадат статут на сградата като исторически паметник от национално значение, посочи ресорният министър Боил Банов.

“Те са почти готови. Ние сме в режим, в който в много оперативни срокове голям обем работа е свършен. Институтът счита, че те имат качествата да бъдат обявени за паметник на културата и в момента, в който успеем да открием всички собственици, за да ги уведомим, ще се постигне желаният резултат”, добави министърът.

Обмислят се и промени в закона, с които да се дадат повече стимули на собствениците на сгради-паметници на културата да полагат повече грижи за тях. Главният архитект на София Здравко Здравков предлага сред тях да са безвъзмездна финансова помощ и данъчни облекчения при инвестиции в историческите здания. Освен това местната власт в столицата иска да се запише, че общината има право да е първи купувач при евентуална продажба.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *