post

Тролей вероятно ще покрие трасето в спрения участък на трамвай номер 6 от НДК до “Лозенец” (при басейна “Спартак”), съобщи пред Би Ти Ви заместник-кметът на София по транспорта Евгени Крусев. Той все пак обясни, че това е един от четирите варианта за решаване на проблема, които ще бъдат обсъдени от експертен съвет при главния архитект.

Трамваите по линия номер 6 бяха спрени преди повече от две години заради наземните строителни работи по метростанции по бул. “Патриарх Евтимий” от третата линия на метрото. Обещанията бяха мотрисите да тръгнат отново в средата на миналата година, но това не стана.

Крусев допълни, че пускането на тролей, който да минава по бул. “Арсеналски” и улица “Бяла черква”, ще даде още няколко ползи – ще се подобри транспортното обслужване на квартал “Манастирски ливади”, а линията ще свързва и трите линии на метрото. Идеята е превозните средства по новата линия да спират на метростанциите при Софийския университет, на бул. “Патриарх Евтимий” и до хотел “Хемус”. Изграждането на контактната мрежа за тролеите ще стане през лятото, когато предстои основен ремонт на бул. “Арсеналски”.

Евгени Крусев обясни още, че при решаването на проблема на първо място трябва да се намери вариант за преместване на трамваите по бул. “Скобелев”, така че те да не минават под прозорците на живеещите около тунела под НДК.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *