post

Едва 14% от родните фирми са готови да приложат новия регламент на ЕК за защита на личните данни. Това показва проучване на Търговско-промишлената палата, пише econ.bg. Пред ТВ Европа нейният председател Цветан Симеонов обяви, че правилата влизат в сила на 25 май, а отсрочка за страната ни е малко вероятна. Той препоръча на компаниите поне да започнат процеса по изпълняване на условията, в противен случай ги грозят глоби до 4% от годишния им оборот.

Много ниска е готовността на българските фирми да изпълнят изискванията по новия регламент на ЕК за защита на личните данни. Това са заключенията на Българската-търговско промишлена палата само два месеца преди правилата да влязат в сила. 86 на сто от компаниите не са готови, а само 14% декларират, че вече са успели да направят необходимите софтурни и хардуерни промени.

Още по-притеснително за бизнеса е, че адвокати са готови веднага след 25 май да започнат дела срещу фирмите, непокриващи новите изисквания.

Цветан Симеонов припомни, че за новия регламент за личните данни се знае от 2016-а година и бизнесът няма извинения за забавянето. От друга страна родната Комисия за защита на личните данни също е закъсняла с обучителния процес.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *