post

Ford ще може да започне да произвежда електромобили в Германия след 2023 г., когато жизненият цикъл на модела Ford Fiesta ще приключи, съобщи Reuters като се позовава на информация на немския вестник Handelsblatt.

„Чисто хипотетично това е добър период (б. а. 2023 г.)“, каза ръководителят на бизнеса на Ford за Германия Гунар Херман в интервю за немското издание. По думите му ще са необходими около 15 месеца за преоборудването на завода на компанията в Кьолн. Според него, обаче, инвестицията няма да си струва, ако продажбата на електромобили е от порядъка на 30-40 хил. годишно.
„Това ще бъде възможно, ако броят на продадените електрически превозни средства се увеличава по-значително. За съжаление, към настоящия момент електромобилите не са достатъчно изгодни“, каза той.
Миналата седмица немският автомобилен производител BMW обяви, че не планира да започне масово да произвежда електромобили поне до 2020 г., защото настоящата технология не е достатъчно изгодна, за да доведе до увеличаване на производствените обеми.
Американският автомобилен производител Ford планира да инвестира 5 млрд. долара в електромобили до 2022 г. и да представи поне 13 електрически или хибридни модела в цял свят през следващите 5 години. Компанията има за цел да произведе и своята първия чист електромобил в Европа през 2020 г.
Херман предложи немската федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, където е разположен заводът на Форд, да въведе субсидии, за да подкрепи преминаването към електромобили. „Провинцията може да свърши своята част за осъществяването на структурната промяна, както правителството ще направи“, каза той.
Новото коалиционно правителство на Германия планира да въведе данъчни облекчения за шофьорите на електромобили, да осигури поне 100 000 допълнителни точки за презареждане в страната и да субсидира споделянето на автомобили, за да подкрепи преминаването към по-екологичен транспорт.
Планира се също осигуряването на финансиране за изследване на технология за автономно управление и за подпомагане създаването на производство на батерии в Германия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *